Vitamín C - blahodárný pro naši pleť i imunitu

Marketing kosmetických značek se nás každý den snažit přesvědčit o zázračných účincích svých produktů a ingrediencí. Málokdo však ví, že jen málo látek používaných k péči o pleť má klinicky prokázaný účinek. Ty nejlépe probádané jsou retinol a vitamin C.

Vitamin C neboli kyselina askorbová je vodorozpustná látka běžně se vyskytující v našem těle. Je klíčová pro urychlování hojení ran, zdraví kostí i dásní a celkově tvorbu a regeneraci našich tkání (vzpomeňte na námořníky a kurděje). Významnou roli sehrává i ve fungování našeho imunitního systému. Svými antioxidačními a anti agingovými účinky, stejně jako svojí schopností vyrovnávat tón pleti a do určité míry i minimalizovat hyperpigmentaci, je blahodárná pro naši pleť. Studie prokázaly schopnost kyseliny askorbové úspěšně odvracet poškození hrozící UV zářením (tzv. photodamage) a podporovat tak účinnost opalovacích krémů.

Chemicky je však velmi komplexní a pro vědce i kosmetické formulátory je jednou z nejtěžších ingrediencí pro zpracování. Ptáte se proč? Tento multifunkční antioxidant je totiž svojí vodorozpustností předurčený k nestabilitě v prostředí emulzí i krémů. Kromě toho navíc degraduje při kontaktu s kyslíkem a obtížně proniká do pleti.


Kyselina askorbová je natolik potentní ingrediencí, že ve své čisté formě může na pleti způsobit nežádanou zánětlivou reakci. Na trhu se tak můžete potkat s celou řadou derivátů kyseliny askorbové, které mají za úkol nedráždit, chovat se v produktech stabilněji a na samotnou kyselinu askorbovou se přeměňují buňkami až přímo v pleti.

 

Mezi ně patří mimo jiné:

  • Tetrahexyldecyl Ascorbate: Nedráždivá forma vitaminu C je velmi oblíbená pro podporu tvorby kolagenu v pleti. Jako jedna z málo forem proniká jak do epidermis tak dermis.
  • Ascorbyl glucoside: Derivátová forma rozpustná v tucích je velmi stabilní a v pleti se mění na kyselinu askorbovou a glukózu. Sám o sobě není tak potentní, a proto se doporučuje párovat s dalšími zajímavými ingrediencemi jako například niacinamid nebo vitamin E.
  • Sodium Ascorbyl Phosphate: Mimořádně stabilní derivát ve formě soli se doporučuje nejvíce pro rozjasnění a vyrovnání tónu pleti. V portfoliu Byssine ho můžete najít například u značky Agent Nateur v produktu Holi (C). Produkt je důmyslně naformulován v podobě prášku, tak abyste ho v plně stabilní formě smíchali s vaším oblíbeným krémem nebo sérem až těsně před aplikací a přidali tak svým produktům široké spektrum účinků vitaminu C. Můžete si tak zcela personalizovat váš kosmetický rituál.

A protože jaro již oficiálně dorazilo a vaši pleť nyní čeká intenzivní dávka UV záření, vitamin C by ve vašem fotoprotekčním arzenálu rozhodně neměl chybět (stejně jako kvalitní SPF).

 

 

Přidejte komentář

Všechny komentáře přečteme, než budou publikované.

NOVINKY