Proč je SPF váš nejlepší anti-agingový pomocník?

Je to k podivu, ale pouhá třetina žen (a pouhých patnáct procent mužů) používá krém s ochranným faktorem každý den. Svědčí to o tom, že řada z nás ještě hrozby UV záření nebere zcela vážně. Svou roli jistě hrají i některé mylné domněnky, které mezi námi již po generace kolují.

,,Vylez na sluníčko, ať chytíš trochu barvu,“ říkávaly ještě naše babičky. Omlouvá je snad jen to, že o rizicích spojených s UVA a UVB paprsky se ještě tenkrát nemluvilo. Mimochodem, UVA paprsky sice samy o sobě ke spálení kůže nevedou, ale za to pronikají i skrze sklo (tedy ani v autě či doma nejste v bezpečí) a dostávají se hluboko do kožních vrstev. Tím také narušují pojivovou tkáň. Výsledek? Předčasné stárnutí pleti a tvorba vrásek. V některých případech mohou vést ke karcinomu. UVB paprsky jsou zodpovědné za rychlé opálení. Pokud je však jejich dávka příliš vysoká, kůži spálí. Typické zrudnutí je pak varovným signálem kožních buněk. Tyto dávky se v naší kůži kumulují, a tak i krátká a náhodná spálení mohou v budoucnu vést k selhání opravného mechanismu buněk. Výsledkem mohou být přednádorové stavy nebo opět i samotný karcinom.

Klobouk, brýle a kvalitní opalovací krém jsou tedy naprostý základ. A byť víme, že aplikace krému každé dvě hodiny není zrovna praktická, je to preventivní krok, který se vám jednoznačně vyplatí. Jste zastánkyně clean beauty a chcete, aby i opalovací krém vaší filozofii odpovídal? Pojďme spolu demystifikovat SPF krok za krokem.

SPF (sun protection factor) je číslo, které srovnává, jak dlouho by UVB paprskům trvalo spálit naši kůži, pokud bychom opalovací krém aplikovali přesně podle instrukcí oproti situaci, kdybychom krém nepoužili. S produktem s SPF 30 by tedy spálení neopálené kůže nastalo o třicet minut později než bez něj.

Na trhu jsou dva typy ochranných faktorů – chemické a fyzikální. Princip chemických neboli syntetických filtrů, kterým byste se měli vyhnout (v ingrediencích často pod názvy oxybenzone, octinoxate, octisalate, and avobenzone), spočívá v absorbování UV záření do své chemické struktury a přeměny této energie na teplo. Celá reakce se odehrává v naší kůži. Řada studií prokázala, že právě tyto filtry pronikají velmi rychle do našeho krevního oběhu i při použití pouze malého množství.

Dermatologové proto doporučují spíše fyzikální (často nazývané minerální) filtry. Těmi jsou například v jazyku ingrediencí zinc oxide a titanium dioxide. Jejich mechanismus funguje jako zrcadlo, UV záření od vaší kůže odrazí.

Přírodní opalovací krém by tak měl splňovat následující parametry:

  1. Mít mechanismus ochrany založený na minerálních filtrech;
  2. Obsahovat přírodní ingredience;
  3. Neobsahovat chemické filtry;
  4. Neobsahovat syntetické látky typu: parabenů, ftalátů, PEGs, umělých barviv a vůní

V Byssine nedáme již několik let dopustit na řadu Salt & Stone prověřenou neúprosným kalifornským sluncem.

 

NOVINKY