Anti-pollution: Chytrá strategie proti předčasnému stárnutí pleti

Všimli jste si někdy, jak nám reklamy slibují zachování či dokonce vrácení mládí, použijeme-li ten či onen krém? Vymazání vrásek, když aplikujeme to či ono sérum? Nic proti prodávání snu, které osvědčeně funguje už po desetiletí. Co se ale na péči o pleť podívat tentokráte více vědecky?

Nedávné výsledky dermatologických studií nepřekvapivě konstatují, že stárneme a stárnout budeme i nadále, marketingu firem navzdory. Zkoumají však blíže stárnutí přirozené (chronologické), na který mají vliv hormony, imunita a naše geny a to, které je ovlivňováno vnějším prostředím a životním stylem. To má totiž na svědomí až 90% předčasného stárnutí naší pleti.

 

Zase stres

Projevy stárnutí spouští oxidativní stres, který vzniká nerovnováhou mezi tvorbou volných radikálů a jejich neutralizací antioxidanty. Tato nerovnováha vede k řadě zdravotních komplikací. U pleti vyvolává zánětlivé stavy a napadá přirozený regenerační proces. Oxidativní stres přímo způsobuje rozklad a nedostatečnou tvorbu kolagenu a elastinu, což jsou dvě klíčové složky zajišťující pevnost a mladistvý vzhled pleti. Výsledkem je suchá a hrubá pokožka a tvorba jemných až hlubokých vrásek. Probíhající zánět potom zvyšuje riziko hyperpigmentace.

Ne příliš povzbudivé zprávy? Podívejte se na to z optimističtější strany. Zatímco s našimi geny nic nenaděláme, předčasnému stárnutí můžeme alespoň částečně předejít s výbavou v podobě znalostí a proaktivního přístupu.

 

Neviditelný nepřítel

Kůže je hlavní ochranná bariéra našeho těla vůči vnějšímu prostředí. Některé polutanty ji však mohou oslabovat a s ním i její obrannou funkci. Zmapujme si nejvýznamnější původce oxidativního stresu.

 

Sluneční záření

Kromě viditelného světla jsou hlavními škůdci UV a infra-červené paprsky. Termín photoaging si proto dobře zapamatujte pro případ, že byste se chtěli v blízké době opalovat. Právě sluneční záření způsobuje změny v buněčné DNA, které vedou ke zmiňovanému stárnutí a v horším scénáři i k rakovinnému bujení.

Znečištěné ovzduší

Již dlouho není doménou lidnatých metropolí Indie a Číny. I evropské ovzduší je kontaminované prachem, zplodinami, částicemi a desítkami volných radikálů, z nich řada je navíc aktivována slunečním zářením.

 

Modré světlo

Je přirozenou součástí viditelného světla a důležitým elementem pro řízení našeho cirkadiálního rytmu. Rizikem je však míra, se kterou se mu vystavujeme nejen venku, ale díky telefonním displejům a monitorům počítačů i ve vnitřních prostorách. Karanténa výrazně prodloužila čas, který s digitálními přístroji trávíme a s tím stoupla i naše expozice vůči modrému světlu. Dopady se potom projevují se zpožděním a kumulativně podobně jako při opalování. 

Bojujte chytře s antioxidantovou terapií

Volným radikálům se sice zcela vyhnout nemůžeme, můžeme proti nim však bojovat snižováním rizikových aktivit (opalování, příliš dlouhé sledování displejů, nedostatek spánku) a vhodnou kosmetickou rutinou spočívající ve využití ochranných faktorů a zvýšeného doplňování antioxidantů pomocí pečujících produktů i doplňků stravy.

 

Inspirujte se doporučeným rituálem od Byssine:

 

  1. Cleansing

Slyšeli jste o double cleansing? Díky dvojitému čištění se zbavíte nečistot jak na vodové tak i olejové bázi. Vyzkoušejte Mýdlový bar Ayuna anebo Čistící olej Purity & Grace od rakouské značky Max and me.

 

     2. Hluboká hydratace s vysokou dávkou antioxidantů

Antioxidanty neutralizují volné radikály, a proto jich není nikdy dost. Hydratace pomáhá udržet zdravou kožní bariéru. V dermatologických studiích se velmi osvědčil Elixír a Sérum značky SYHA, využívající umělé inteligence k odhalování součinnosti mezi aktivními rostlinnými složkami.

  1. SPF

SPF chrání nejen proti slunečním paprskům, ale i nečistotám z ovzduší, která jsou UV paprky posilována. Tato ochrana se velmi vyplatí, obzvláště pokud vsadíte na šetrný přírodní produkt

Tématu ochrany SPF produkty se věnujeme blíže v tomto článku.

 

NOVINKY