#BYSSINEWOMAN: Ivana Mentlová

Naší druhou #ByssineWoman není nikdo jiný, než módní designérka Ivana Mentlová. Ivanu jsme si vybraly pro její nadčasový vkus, cit pro podtržení ženskosti prostřednictvím minimalistických kousků, ale také proto, že je sama ztělesněním nestárnoucí ženské krásy, jejíž zevnějšek je ideálem mnoha žen a mladistvých dívek, pohybujících se nejen v kruhu českého módního průmyslu.

Její mladistvý, avšak sofistikovaně ženský vzhled, umění předpovídat módní trendy a schopnost kombinovat mužské prvky s vysoce ženskými siluetami pomocí kvalitních materiálů a nadčasových střihů, jsou pro nás inspirací nejen vizuální, ale i ze své podstaty – postojem k tvorbě a značce jako takové.

Ivana patří mezi naše nejvýznamnější módní designérky. Zaměřuje se na luxusní dámskou módu v limitovaných edicích a specializuje se na kožené a kožešinové modely. Její modely jsou vyhledávány pro nezaměnitelný rukopis, nositelnost, precizní provedení. Ivana svou tvorbu začínala v Istanbulu, kde působila jako návrhářka kožených oděvů. Po přestěhování zpět do Prahy v roce 2007 založila vlastní módní label IAM Ivana Mentlová.

Byla také designérkou české oděvní značky Pietro Filipi, pro kterou opakovaně vytvořila prémiovou řadu Silverline, za níž byla nominována na prestižní ocenění Czech Grand Design

Dnes působí v České republice, nicméně její značka získává, nejen skrze zahraniční influencerky, neustálé větší mezinárodní rozměr.

Proč by i Vás měla inspirovat Ivana Mentlová? To a mnohem více se můžete dočíst v našem rozhovoru. Seznamte se s další #ByssineWoman...

Je Vaše současné postavení v módním světě tam, kde jste ho plánovala? Jste tam, kde jste si vysnila být?

Nikdy jsem o tom takhle nepřemýšlela. Mým snem bylo, aby mě moje práce, která je zároveň mým koníčkem, živila, abych věci, které vymýšlím, potkávala na ulici.

A splnilo se Vám to?

Ano, jsem vděčná za to, že mohu být finančně nezávislá. Před narozením dcery jsem často pracovala na zakázkové tvorbě, a tak na ženách ve městě vidím věci, které moc dobře znám. Potkávám ale nejen kousky ze svých kolekcí, které produkuji pouze z kůže, ale i z prémiových řad Silverline, které jsem 6 let navrhovala pro Pietro Filipi. Mám radost, když na ulici občas vidím i modely ze starších sezon, znamená to, že si drží svou hodnotu a ženy je třeba nakupují i z druhé ruky – a to je pro mě největší pocta.

Jak chcete, aby se ženy ve Vašem oblečení cítily? 

Pohodlně a samy sebou. Chtěla bych, aby moje věci ženám vydržely v šatníku mnoho let a pomáhaly jim budovat jejich vlastní styl.

Co Vaši tvorbu nejvíce inspiruje? 

Jednou z největších inspirací pro mě byla maminka, její šatník ze 70. let, filmy, fotografie, hudba, architektura, cestování, příroda, materiály... Často vycházím z věcí, které jsem v minulosti sama nosila nebo jsou typické pro mou tvorbu, ikony 70. a 90. let, Paříž a v poslední době samozřejmě i Instagram. Vnímám věci, které ostatní nemusí, a tak nějak cítím, kam se móda bude ubírat... Navrhujeme a vzorujeme věci minimálně rok dopředu, je důležité, aby v době, kdy budou modely v butiku, už nebyly úplně mimo trendy, ale naopak inspirovaly ostatní.

V posledním roce je Vaše značka čím dál více viditelná za hranicemi Česka a Slovenska. Jaká je Vaše vize o Vašem brandu v tuhle chvíli?

Už nějakou dobu pracuji na nové brand identitě a na svém vlastním e-shopu. Zahraniční přesah mě velmi těší, a proto cítím, že nastal čas na rozvoj značky a nejspíš i na příchod investora.

Donutila Vás pandemická situace své plány redefinovat?

14 let jsem fungovala jako lokální značka, které se klientela rozrůstala přirozeně a své věci jsem prodávala pouze v butiku v limitovaných edicích. Pandemie mě donutila prodávat online, i když jsem se tomu, vzhledem k používaným materiálům, dlouho bránila. Mé představy o rozvoji brandu tato situace urychlila, ale tím rozhodně neříkám, že je pro něj v čemkoli příznivá.

Co byste poradila ženám, které svoji kariéru teprve budují?

Dnes je to v branži díky možnostem studia nebo stáží v zahraničí, a také díky sociálním médiím, mnohém jednodušší, na druhou stranu je ale obrovská konkurence. I když to zní jako klišé, poradila bych jim, aby věřily v sebe a svoje schopnosti a nenechaly se odradit případným neúspěchem. U mě je za vším jen tvrdá práce, intuice, žádné strategie, ale mít dnes plán určitě není na škodu.

Co pro vás znamená „emoční krása“?

Je to pro mě láska, rodina, čas strávený s mojí dcerou, rovnováha a klid v duši.

NOVINKY