Simona Rydlová: Dělat si dobře a nedřít

43 let byste jí sotva hádali. Zcela hladká tvář bez vrásek je nejlepší reklamou na face jógu. Její česká propagátorka, Simona Rydlová, Byssine prozradila své „beauty hacks“. 

Simono, setkáváš se s velkým množstvím žen. V čem z tvého pohledu ženy v péči o pleť nejčastěji chybují?

Mám pocit, že ženy se buďto v určité části života zanedbávají, třeba když mají malé děti, což se nasčítá a časem projeví. A druhý fenomén je, že se příliš snaží. Což řeším velmi často (smích). Ani jedno nemá příliš velké benefity… Cesta je mít se ráda a opečovávat se, dělat si dobře, prioritizovat se, když to jde, a nedřít. To je velká chyba, že si často myslíme, že musíme dřít. Dřít ale není ku prospěchu…

Mě se osvědčilo, že co mi voní, a co mi chutná, to dělá dobře i mé pleti. Proto myslím, že je zásadní přistupovat k péči osobně a individuálně. Naučit se principy a možnosti a potom se co nejvíc znát - být vnímavá sama k sobě a dělat to, co je dobré pro mě.

Ne všechny ženy také znají správné postupy – teorii péče ve smyslu jednotlivé kroky a jejich posloupnost – to je něco, co u nás ještě není úplně dobře zakořeněné. 

Co jsou tvoje nejpevnější zásady za dobu, kdy se věnuješ well-agingu profesionálně – z čeho ty sama nikdy neslevíš?

Rozhodně dvoufázové odlíčení večer. Ráno naopak nepoužívám žádný čistič, abych nenarušila kožní mikrobiom a dělám jen 100 oplachů studenou vodou. Po očistění pleti používám tonikum nebo hydrolát, v druhém kroku sérum, krém nebo olej, na den vždy SPF – jakmile ho nepoužiju, na mé pleti se to projeví – a k mému každodennímu rituálu patří i face jóga a face masáž, bez toho už se necítím dobře. 

Říká se, že v péči je zásadní čištění + hydratace + SPF. Souhlasíš?

Rozhodně, čistit, hydratovat a chránit, to je základ. Všechno ostatní je fajn, ale tyto tři kroky jsou zásadní, měly být co nejkvalitnější a co nejvíc individuálně přizpůsobené aktuálnímu stavu pleti. 

Pověz nám, jak vypadá tvůj ranní a večerní rituál včetně tvých oblíbených produktů. Kolik Ti péče zabere času?

Mám zato, že není dobré upnout se na jednu značku a používat od ní všechno. Pleť si časem zvykne (i na to nejlepší) a změna přípravku jí dá nový impulz. Mám nicméně produkty, ke kterým se vracím. Na dvoufázové čištění používám přírodní odličovací olej od české značky Lalala a korejský pěnový čisticí produkt Korika. Používám růžový a perlový hyaluronový toner Holi Water od Agent Nateur, který míchám s čerstvým vitamínem C stejné značky. Pak mám různá séra a oleje, která si vybírám podle nálady a potřeby. Osobně preferuju oleje, krémy používám méně. Ráno je péče rychlá, zabere mi tak 3 minuty včetně rychlomasáže při aplikaci krému. Večer se s pletí ráda pomazlím víc – dám si delší masáž a zacvičím si face jógu; na pleti je to ráno znát. Taky se mi ale stane, že se probudím opuchlá. Když to jde, zacvičím si tedy naopak ráno. Na ranních 100 oplachů používám vodu z kohoutku a pokud se mi nezdá dost studená, mám v lednici kryo tyčinky. Použít se dá i kostka ledu.

Jsou nějaké konkrétní účinné látky, které se Ti osvědčily a máš je napevno zařazené ve své péči? Kyselina hyaluronová, retinoidy, bakuchiol, niacinamid, vitamín C apod.?

Moc mě baví biopeptidy. A také peelingy s ovocnými kyselinami, což je pro lidi s citlivou pletí mnohem příjemnější varianta než mechanický peeling. Retinoidy jsou taky fajn, ale někdo je na ně víc citlivý. Já jsem měla docela silnou reakci na vitamín C, obličej mi zpigmentoval. Teď ho používám v menším množství a vždy čerstvý, v kombinaci s Agent Nateur Holi Water, a jsem moc spokojená. Všechny tyhle látky jsou dobré, ale záleží na koncentraci, zdroji a kvalitě a zásadní je vědět, jak je kombinovat nebo naopak, co s čím může pleti uškodit. Vlastně se stáváme malým chemikem a měli bychom vědět, co je s čím kompatibilní nebo si najít někoho, kdo nám poradí, že např. nemůžeme kombinovat retinoid s vitamínem C a následně nepoužít SPF apod. Má to své zákonitosti a věřím, že žena, která pracuje a má rodinu, tohle nemusí vůbec vědět. Ale měla by si najít někoho, kdo tomu rozumí. Proto vítám službu beauty concierge a přístup Byssine, kde je v jedné prodejně více značek a k tomu někdo jako Lenka, kdo se v tom všem vyzná. To je směr osobní, individuální péče, který mi dává nejvíc smysl. 

Je možné si obličejovou jógou napáchat víc škody než užitku? Můžu cvičit špatně a tím si vrásky naopak prohlubovat?

Cvičit špatně můžeme úplně všechno – já cvičím jógu přes 20 let a stejně se mi stane, že to někde přetáhnu. A teď jsem si při tanci natáhla stehenní sval. To ale není vidět… Zatímco v obličeji je znát každý milimetr, když se cvičí špatně. Face Yoga není jen nálepka – je to skutečně jóga, a tudíž principy jsou stejné jako v józe - některé svaly se musí natáhnout a uvolnit, aby se jiné mohly posílit a zapojit. Je potřeba dodržovat postup, aby se přetížené svaly nejprve uvolnily a pak se zapojily ty spící, které chceme posílit. Když cvičíme jen tak náhodně podle youtube nebo internetu, můžeme si skutečně ublížit. Nejsou to všechno důvěryhodné zdroje. Naše online programy stojí na 10 minutových sekvencích na každý den - nemusíte nikam chodit, pustíte si video z jakéhokoli zařízení, a protože pracujeme se zrcadlovým softwarem, vidíte současně sebe i mě. Upozorňuji na nejčastější chyby, které si tak můžete rovnou opravit. Svých 10 minut si odcvičíte, kdykoli se vám to hodí. Jednou za čas můžete přijít na individuální lekci, kde společně doladíme nějaké detaily, co vám třeba moc nejde nebo dělá problém, ale už pracujeme se základem, který umíte z online programu. Odměna je pak Face Therapy, kdy k nám přijdete, nemusíte vůbec nic dělat a jedna z trenérek na vás hodinu pracuje. Za hodinu máte vyliftovaný obličej a vymazanou hlavu. Je to báječný 😊 Ale nic nenahradí každodenní práci. Konzistence a pravidelnost má větší sílu, než si umíme představit – ve všem co děláme. 

Tady pak nepomůžou žádné dobře míněné rady o komunikaci, pokud necítíte společnou cestu.

Jsou na místě nějaké obavy v souvislosti s obličejovou jógou – např. že se začnu nepřirozeně kontrolovat, změní se mi výraz, budu se tvářit divně nebo získám nějaký „tik“ a podobně?

S ničím takovým se nesetkávám, ale je pravda, že mi ženy říkají, že se víc pozorují. To je ale pozitivní, protože velice často se díváme do zrcadla, ale nevidíme se. Málokdy se zastavíme a opravdu se na sebe podíváme. I fotky, které máme v telefonu, jsou fotky, které prošly naším filtrem. V telefonu partnera bychom nejspíš našly úplně jiné fotky… a dost možná bychom řekly ne ne, tohle vymaž. Když se na sebe naučíme dívat opravdově, tak možná vidíme něco jiného, než jsme viděly dosud. Face Yoga je cesta sebepéče. Ženy mi často říkají, že se mají více rády, mají rády to, s čím se narodily, rády se dívají ráno do zrcadla. Face Yoga je cesta k sobě

Ty nemáš žádnou mimiku kolem očí, nemáš nosoretní rýhy, mračivku mezi obočím. To je tréninkem?

Ano. Svaly nám budou dělat to, co je naučíme, všude na těle, takže i na obličeji. 

Dá se opravit i to, co je už vyrýsováno?

Dá. Mám spoustu před a po fotek žen, které začaly s obličejovou jógou ve věku 50+, 60+. Face Yoga je cvičení a když se cvičí, tělo se zpevní a v důsledku toho vypadá jinak. Ve vyšším věku ubývá na pružnosti a ubývá kolagenu, ale cvičením a prokrvením se tvorba kolagenu zase stimuluje. Záleží samozřejmě, jak dlouho si na vrásku zaděláváte, když je to 40 let, tak to jde hůř, ale pořád jsou pod ní svaly, se nimiž se dá pracovat. 

Kdybys měla porovnat různé manuální techniky péče o obličej, jako je gua-sha, lymfatické masáže, bukální, liftingové masáže atd. jak vnímáš jejich roli?

To je častý dotaz – s různými technikami se roztrhl pytel a ženy jsou často zmatené, neví, co dělat, co funguje, každý říká něco jiného... Pro mě je face jóga všechno tohle plus ještě akupresura, úprava postoje, poloha jazyka, uvolnění a posílení svalů. Technik je víc a když se propojí a spojí, tak je benefit úplně nejlepší. U Face Therapy používáme guashu, lymfatické drenáže, techniky na uvolnění fascií, bukální liftingové techniky, pracuje se s dekoltem a rameny, protože obličejové svaly se upínají na hrudní kosti. Ideální je kombinace. Jóga taky není jen protahování na podložce, je to celkově přístup k životu a životní styl a stejně tak je to s obličejem a obličejovou jógou.

Co si dopřáváš z druhých rukou?

V rámci kontroly a zpětné vazby jdu jednou za 14 dní k vlastním trenérkám. Face Therapy je moje vlastní technika, která vychází z face jógy. Naučit se o sebe starat a věnovat tomu čas každý den, to je práce. Práce se zákazníky je z mého pohledu i motivační a koučinkový proces a chtěla jsem pro své cvičící vytvořit něco, kde by mohli instantně zažít ten efekt a nemuseli dělat nic. Takový boost, nakopnutí, to je právě Face Therapy. 

Máš nějaký tip na celulitidu? Řešíš ji?

Ano, ve čtyřiceti se něco stalo a od té doby řeším celulitidu (smích). Mám francouzské přípravky Cellublue, které fungují, ale zase tam platí nezbytnost konzistence a každodenní péče, kterou v této části těla ještě nemám nastavenou. Když to „jedu“, vidím výsledky, když ne, tak ne. Samozřejmě zásadní je pohyb. Po čtyřicítce jóga nestačí, je třeba silový trénink. Já jezdím na koni, tančím tango, dělám dřepy – svaly potřebují stimul. Moc dobře mi dělá suché kartáčování, kdy se prokrví kůže a rozproudí lymfa, a na stehna a na zadeček baňkování. Docházet na procedury nemám čas, ale mám elektrobaňku, která dělá podtlak i hřeje, takže nemusím dřít… a okamžitě cítím, jak to tam tepe, jak se kůže prokrví. Neexistuje nic zázračného přes noc, péče musí být soustavní a kombinovaná s pohybem, chce to omezit kafe a sladké a nejíst večer, to víme asi všechny…


Když jsi zmínila elektrobaňku na celulitidu, co high-tech přístroje pro péči o obličej, používáš nějaké?

Ano, používám Solawave. Vypadá to jako holítko a kombinuje červené světlo – to jsou ty masky, které teď všude vidíme, ale tohle je v tyčce, která má navíc galvanický proud, hřeje a vibruje. Je to několik v jednom, což se mi líbí, a když jezdím tyčkou po obličeji, podporuju lymfu i tím pohybem, to se mi moc líbí. Pro představu - Face Therapy trvá hodinu a 3 minuty z toho používáme Solawave. 

Užíváš nějaké doplňky stravy?

Ano, beru suplementy, ale ne všechno pořád, dávám si kúry. Moje zkušenost je, že z kolagenových drinků mi rostou lépe vlasy i nehty. Na kvalitu pleti nepozoruji efekt, ale u vlasů a nehtů ho vidím. Opět i zde platí, že to má své zásady – kolagen vždy s vitamínem C, aby se vstřebal. Pro někoho je důležitý zdroj (vepřový, hovězí, rybí…), což je můj případ. Když něco užívám, tak se zajímám o složení, chci, aby byl suplement v souladu s mými zásadami a udržitelný s ohledem na planetu. Na jaře si dávám kúru vitamínu C – opět kvalitní vitamín C, liposomální, který je rozpustný v tucích. Teď si dávám kúru Cordycepsu. Když beru Cordycepsy, opravdu hezky mi to upraví imunitu a nejsem nemocná. Mám třeba trošičku rýmu, ale nerozjede se to víc. Beru taky Lysin, zinek a vitamín B, protože mám tendenci k oparům, a hořčík na noc. 

NOVINKY